Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Robert Baratheon

kép

Robert Baratheon

A Hét Királyság uralkodója

Alakítja:Mark Addy
Magyar hang:Gesztesi Károly
Első feltűnése:1×01 - Winter is Coming
Utolsó feltűnése:1×07 - You Win or You Die
Halál helye:Királyvár (298)
nemesi ház

A Baratheon házból való Robert, ki első e néven, az andalok, a rhoyne-iak és az Elsők királya, a Birodalom Védelmezője. A Hét Királyság 18. és egyben az első nem Targaryen-házbeli királya.


Miután szülei, Steffon Baratheon és Cassana Esthermont hajótörésben meghaltak, a fiatal Robertet Jon Arryn nevelte fel. Eddard Stark szintén Lord Arryn nevelt gyermeke volt, miután apját és bátyját II. Aerys király kivégeztette. A két fiú itt ismerkedett meg és az évek alatt rendkívül szoros, már-már testvéri viszonyt alakítottak ki.

Robert Lyanna Starkot, Ned húgát jegyezte el, és össze is házasodtak volna, ha a lányt nem rabolja el a trónörökös Rhaegar Targaryen. Mikor mindezek felett II. Aerys Robert és Eddard kiszolgáltatását követelte Jon Arryntól, a Sasfészek ura nem engedelmeskedett, hanem összehívta lobogóit és kirobbantotta a felkelést, amit "Robert Lázadása", illetve "A Bitorló Háborúja" néven ismernek. A lázadás katonai részét Robert vezette, igen nagy sikerrel. Számos csatában verte meg a királyhű seregeket és követőinek száma egyre nőtt. A végső csapást a Trident folyó mellett mérte a Targaryenekre, ahol párviadalban megölte Rhaegar Targaryent is.

A lázadás végül sikeres volt, és Robert, a Targaryen házzal való rokonsága miatt igényt formált a Vastrónra. Királynéként Cersei Lannistert vette maga mellé, hogy biztosítsa a hatalmas Lannister-ház barátságát. Segítőnek egykori nevelőjét, Jon Arrynt kérte föl.

Az elmúlt tizenhét évben azonban kiderült, hogy a királyságra alkalmatlan. Mértéktelen költekezéseivel soha nem látott mértékben adósította el a birodalmat, házassága romokban hever, emellett számos fattyúgyermeket nemzett, szerte a birodalomban (noha ezek közül csak egyet ismert el gyermekének).

Segítője, Jon Arryn halála után Robert egész udvartartásával Deresbe megy, hogy személyesen kérje fel Segítőnek gyerekkori barátját, Lord Eddardot, s egyúttal felajánlja, hogy Joffrey-t hozzáadják Sansához. Mikor Eddard nagy nehezen elvállalja a hivatalt, együtt térnek vissza Királyvárba, ahol azonban ellentétbe kerülnek Daenerys Targaryen tervezett megöletését illetően: Robert parancsot ad a gyilkosságra, mirefel Eddard lemond hivataláról.

Robert később újra felajánlja a posztot Nednek, aki a Jaime Lannisterrel való összecsapása után lábadozik. Miután Eddard újra elvállalja a tisztet, Robert vadászni indul, ahol fegyverhordozója, Lancel - Cersei parancsára - leitatja, és a részeg Roberten egy vadkan halálos sebet ejt. Halálos ágyán Robert Eddardot nevezi ki a Birodalom Védelmezőjének (régensnek), akinek nincs szíve közölni vele, hogy valamennyi "gyermeke" voltaképpen Jaime-é.

Robert Baratheon törvényes gyermekek nélkül halt meg, ebből kifolyólag tartanak igényt Robert testvérei, Stannis és Renly, a Vastrónra.