Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Petyr Baelish

kép

Petyr Baelish

Pénzmester

Alakítja:Aidan Gillen
Magyar hang:
Első feltűnése:1×03 - Lord Snow
nemesi ház

Titulus: Pénzmester.

Petyr Baelish az Arryn völgyéhez tartozó Ujjak félszigetcsoport legkisebbikén született, ahol a családi birtokaik voltak (részint innen származik beceneve is). Habár lordi címmel bír, a birtokai valószínűleg az egyik legkisebbek az egész Hét Királyságban, de ez nem gátolta meg abban, hogy fényes karriert fusson be.

Gyermekkorát Hoster Tully gyámfiaként töltötte Zúgóban, ahol együtt nevelkedett Lord Hoster többi gyerekével, köztük Catelynnel is, akibe fiatalon beleszeretett. Catelyn ugyanakkor csak a barátot látta a nála jóval fiatalabb, és gyakorlatilag vagyontalan fiúban. Petyr érzelmei azonban olyan hevesek voltak, hogy amikor Brandon Stark eljegyezte Catelynt, még párbajozni is kihívta a Stark-örököst, aki csak a lány közbenjárására hagyta meg az életét.

Jon Arryn közbenjárására került a királyi udvarba, ahol képességeinek és frissen szerzett kapcsolatainak hála, üstökösszerű karriert futott be. Hamarosan a Pénzmesteri tisztségbe emelkedett, ahol igen nagy megbecsültséget szerzett azzal, hogy látszólag a semmiből is képes volt pénzt szerezni, ami rendkívül jól jött Robert pazarló életviteléhez. Ennek az ára természetesen az volt, hogy a korona súlyosan eladósodott, de ezzel Robert király természetesen nem törődik.

Petyr Baelishről még az ellenségei is elismerik, hogy igen tehetséges ember, de sokan tartanak tőle, mert nyilvánvalóan jóval többet tud annál, mint amit elárul és a szívélyes udvariassága alatt kőkemény számító természet lakozik.

Kisujj titokban próbálja tartani, hogy Catelyn Királyvárba érkezett a férje után; valamint közli vele, hogy a fia megtámadására használt valyriai acél tőr Tyrion Lannisteré, ezzel kiváltva, hogy Catelyn az első adandó alkalommal elfogja a férfit. Lord Baelish ezen kívül igyekszik beférkőzni Lord Eddard kegyeibe is, azáltal, hogy látszólag felfedi neki az udvari intrikák szövevényét.

Mikor Robert meghal, Eddard megkéri Petyrt, hogy legyen segítségére a Lannisterek elleni puccsában, amit meg is ígér, de elárulja Lord Starkot, akit így börtönbe vetnek.