Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Eddard Stark

kép

Eddard Stark

Deres ura

Alakítja:Sean Bean
Magyar hang:Kőszegi Ákos
Első feltűnése:1×01 - Winter is Coming
Utolsó feltűnése:1×09 - Baelor
Halál helye:Királyvár (298)
nemesi ház

Titulusa: Deres lordja, Észak Védelmezője.

Miután II. Aerys kivégeztette apját és bátyját, a Stark-ház nyolc éves örökösét Jon Arryn nevelte a Sasfészekben, ahol hamar összebarátkozott Lord Arryn másik nevelt gyermekével, Robert Baratheonnal. Robert lázadásában aktív szerepet vállalt, többek között ő vezette azt a különítményt, ami Lyanna Starkot indult kiszabadítani Rhaegar herceg kastélyából. Noha legyőzték a védőket (köztük a Királyi Testőrség három legendás lovagját), Lyannára haldokolva találtak rá.

A lázadás sikere után Eddard visszatért Északra, ahonnan csak a Greyjoy lázadás idejére mozdult ki, ahol is segítette Robert újabb győzelmét Pyke falai alatt. Hogy a legyőzött Greyjoy ház hűségét biztosítsa, Balon Greyjoy legidősebb fiát, az akkor tízéves Theont gyámként és egyben túszként Deresbe vitte, és azóta gyermekei közt neveli.

Még a végső győzelem előtt vette feleségül Catelyn Tullyt, aki eredetileg Eddard bátyjának, Brandonnak volt a jegyese. Noha Catelyn eleinte idegenkedett tőle, az évek alatt megszerették egymást, és kitűnő házasságban élnek. Az egyetlen, ami ezt beárnyékolja, az Havas Jon, a fattyú, akit Eddard déli háborúskodásaiból hazatérve hozott magával, de származásáról soha egy szót sem ejtett.

Lord Eddard, miután barátja, Robert király személyesen jött el hozzá, hogy megkérje, nagy nehezen rááll, hogy elfogadja a Király Segítője címet. Feleségét és fiúgyermekeit Deresben hagyva érkezik meg Királyvárba, ahol a Kistanács és a királyné intrikáinak kereszttüzében találja magát. Nyomozni kezd Jon Arryn halála ügyében, és megtalálja Robert több fattyát is; végül rájön, hogy Joffrey nem Robert törvényes örököse, hiszen Cersei mindhárom gyermekét Jaime nemzette. A Királyölő, miután tudomást szerez arról, hogy Tyriont Lady Stark elfogatta, egy csapattal megtámadja Eddardot, aki súlyosan megsebesül.

Mikor Robert király vadászbalesete következtében haldoklik, Eddardot nem viszi rá a lélek, hogy felfedje előtte gyermekei törvénytelen származását. Robert halála után, a királyi végrendelet birtokában Lord Baelish rábeszélésére - feladva elveit - államcsínyt szervez, és őrizetbe akarja venni Joffrey-t és a királynét, a koronát pedig Robert törvényes örökösének, Stannis Baratheonnak ajánlja fel. A városi őrség megvesztegetését Lord Baelishre bízta, aki jól átverte Eddardot -- a döntő pillanatban a városőrség a királyné oldalán harcoltak, Lord Starkot pedig börtönbe vetik, háza népét pedig lemészárolják.

A királyné egyezséget ajánl neki: ha nyilvánosan bevallja hogy összeesküvést szőtt a trón megszerzésére, és kijelenti, hogy Joffrey az igazi örökös, cserében meghagyják az életét és felöltheti a feketét. Eddard, akit Sansa életével is zsarolnak, belemegy, de vallomása után Joffrey hatalmi mámorában mégis lefejezteti.

Gyermekei: Robb, Sansa, Arya, Brandon és Rickon Stark.