Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Nikolaj Coster-Waldau

Exkluzív interjú Nikolaj Coster-Waldau-val, aki Jaime Lannistert játsza a HBO új, sajátgyártású sorozatában, a Trónok Harcában. Az interjú az HBO Magyarország jóvoltából készült, 2011. márciusában, Londonban. Az új epizódok hétfő esténként láthatóak a magyar HBO-n. Tessék vigyázni, a könyveket nem ismerő rajongók számára az utolsó kérdés spoileres lehet.

 

Kérdés: Lehetséges Jaime Lannistert, egy, a testvérével vérfertőző kapcsolatban levő személyt, aki megpróbál megölni egy gyereket, szimpatikus karakterként feltűntetni?

Nikolaj Coster-Waldau: Az első két epizódban határozottan nem - ez része a kihívásnak, ugyanakkor ez vonzott igazán a karakterben. Tudva, hogy mi történik később, igazán zseniálisnak találom, hogy Jaime egy olyan karakterként indul, akihez a közönség úgy viszonyul, hogy "nem létezik, hogy valaha is szimpatikusnak fogom találni ezt a férfit, kihajított egy gyereket az ablakon, ez nem helyes". Ami később kiderül, nem menti fel a cselekedeti alól, de az okai nem voltak teljesen rosszak. Jaime két tűz közé került, mert a gyerek látott, amit látott, és Jaime-nek meg kellett tennie, amit meg kellett tennie. Van egy mondata az első rész végén, "Mit meg nem teszek a szerelemért", és az első évadban ez nagyonis jellemzi Jaime-t - minden tettét a testvérével való kapcsolata hajtja és motiválja.

K: Szóval miért is van egy kapcsolatban a testvérével, aki a király felesége?

NCW: Jaime jól tudja, hogy ez nem egy ideális helyzet. A kapcsolata a testvérével nagyon fiatal korukban kezdődött, és nyilvánvalóan nem tudtak ellenállni. Biztos vagyok abban, hogy ha Jaime racionálisan gondolkodna, elszökne, vagy átmászna a Falon, vagy valami. De ehelyett egy fogadalmat tett, miszerint nem házasodik, teljesen elhagyja a nőket, csatlakozva a Királyi Testőrségbe, hogy így közelebb legyen testvéréhez. Nehéz ezt megérteni. Amikor játszol egy karaktert, saját életedből és tapasztalataidból merítesz, de persze mikor a nővéreddel való intim kapcsolatra gondolsz, az rossz. Természetesen valakibe szerelmes lenni, abból tudok meríteni, és beleszeretni valaki olyanba, akibe nem lenne szabad, ezt sok ember át tudja érezni.

K: Mennyire volt nehéz szerelmes jeleneteket forgatni Lena Headey-vel?

NCW: Figyelmeztettem a feleségem az egyik jelenetről, s mondtam, hogy eltakarom majd a szemét. Kényelmetlen volt azokat a jeleneteket lefilmezni, és visszanézni őket egyenesen borzalmas volt.

K: Mennyire volt nehéz a forgatás olyan alaposan kidolgozott jelmezekben?

NCW: Nagyszerű volt. Voltak néha napok, mikor órák hosszat rohadtam a jelmezben és picit nehézzé vált. Mikor épp egy jelenetet forgatunk, és körülötted mindenki jelmezben van, akkor igazán jól mutat. Aztán szünetben mindenki csak álldogál, kávézik, cigarettázik, na akkor nagyon hülyén néz ki.

K: Tanultál új készségeket a forgatás miatt?

NCW: Kardoztam már korábban, de ez most egy kétkezes kard volt, úgyhogy megkellett tanulnom azt hogyan kell forgatni. Lovagoltam is korábban, de vettem még pár leckét, és igazán jó móka volt.

K: Mennyire ismerted a fantasy műfajt a Trónok Harca előtt?

NCW: Elolvastam a Gyűrük Urát gyerekként, de annyi. A rajongók szenvedélye igazán lenyűgöz. Volt egy kép egy, a sorozatban szereplő székről, melyet kitettek egy rajongói weblapra, és 200 hozzászólás érkezett a tervezésével és az anyagával kapcsolatban. Meg volt ez a dolog az orromról, úgy érezték, hogy valami nincs rendben vele. Nagyokat nevettünk a feleségemmel, mert az emberek olyanokat írtak, hogy "Mindig úgy éreztem, Jaime nagyon jóképű, de az az orr, az valami borzalmas". A teljes kommentsor az orromról szólt. Az emberek csak ülnek otthon és ilyeneket írogatnak, hogy "Én utálom az orrát", "Én szeretem az orrát".

K: Játszottál egy amerikai nyomozós sorozatban, a New Amsterdamban - csalódott voltál, hogy nem folytatták?

NCW: Miután a New Amsterdam megjelent, tudtuk, hogy a nézettség nem volt a legjobb, csalódást okozott, hogy elkaszálták, de nem volt meglepő. Azóta szerepeltem pár pilotban, amelyekből nem lett sorozat, de hát ilyen ez a szakma. Most már öregebb vagyok, így nem leszek olyan csalódott. Élvezem a pillanatot és szeretem a munkám, de sosem tudod mi következik.

K: Mit tanultál a New Amsterdamon szerzett tapasztalatokból?

NCW: Azt tanította nekem, hogy ha egy országos adóra készítesz sorozatot, és te vagy a főszereplő, mint én voltam a New Amsterdamnél, munka mellett semmi sem lehetséges. Ez kicsit sokkoló volt számomra. Szeretek dolgozni, de ez durva volt. Szombat hajnalban fejeztem be a forgatást, a nap hátralevő részét kábultan töltöttem, aztán vasárnap a következő heti forgatókönyven dolgoztam egy kiejtésfejlesztővel. De ez nem ijesztett el az amerikai tévézéstől.

K: Dániában élsz a családoddal - nem éreztél kísértést, hogy az Egyesült Államokba költözz?

NCW: Megbeszéltük a családdal, kiköltözhettünk volna, de ha kapok egy munkát Torontoban vagy Budapesten... Szóval maradtunk Dániában. Természetesen, ahogy a közmondás is szól: "Out of sight, out of mind" (kb. "Ha nem vagy szem előtt, elfelejtenek"), és a ipar székhelye Hollywoodban van, szóval lehet, hogy lemaradtam pár lehetőségről. De nagyon jó életem van, és nem érzem úgy, hogy kimaradtam volna bármiből is.

K: A gyerekeid értik, mit csinálsz?

NCW: Egyik hét éves, a másik tíz, nagyon is tudatában vannak annak, hogy színész vagyok. Büszkék az apjukra. De nem fogják látni a Trónok Harcát még minimum 15 évig. Szerintem az anyámat is eltiltom tőle.

K: Rengeteg karakter meghal útközben, Jaime még marad egy ideig?

NCW: Hosszú távra írtam alá, az ötödik könyv most jelenik meg júniusban (valójában július 12-én - a ford.), úgyhogy kíváncsian várom, hogy túlélem-e, de addig életben vagyok.