Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Miltos Yerolemou

Internetes interjúsorozatunk harmadik alanya a Syrio Forelt alakító Miltos Yerolemou.

Miltos már komoly színházi gyakorlattal bír (az igen neves Royal Shakespeare Company színésze és rendezője), de eddig csak kisebb tévéfilmekben, sorozatokban szerepelt. Egy rendkívül kedves, közvetlen és ugyanakkor briliáns elméjű embert ismerhettünk meg benne, aki nagy örömmel fogadta felkérésünket, és kimerítően válaszolt a kérdésekre (amelyek egy részét ti tettétek fel).

Miltos volt olyan kedves, hogy egy dedikált képet is küldött a GoT.hu-nak, ezt itt tekinthetitek meg.

Az interjút csak akkor olvassátok el, ha már láttátok mind a nyolc leadott epizódot, ugyanis spoilereket is tartalmaz az utolsó (1x08) epizódból.


"The First Sword of Braavos does not run."


GameofThrones.hu: Azok kedvéért, akik még nem tudnák: hogy kaptad meg a szerepet?

Miltos Yerolemou: Nina Gold, a szerepválogatás vezetője hívott el egy meghallgatásra az ügynökömön keresztül. Amikor először mentem hozzá, akkor Varyst kellett beolvasnom. Habár arra a szerepre nem voltam jó, tetszett nekik a teljesítményem és két héttel később megkértek, hogy olvassam fel Syrio Forel szövegeit. Olyan színészt kerestek, aki amellett, hogy képes eljátszani egy karizmatikus tanárt, kiválóan forgatja a kardot. Nagy gyakorlatom van a koreográfiák terén, legyen az tánc, akrobatika vagy kardvívás, ennek jó hasznát vettem. Volt néhány próbafelvétel is, mielőtt az írók és a producerek eljöttek az Egyesült Királyságba és személyesen interjúztattak. És ahogy mondják: a többi már történelem...

GoT.hu: Egy netes rádióadásban elárultad, hogy nem ismerted a sorozatot mielőtt beválogattak. Most már elkezdted olvasni a Tűz és jég dala ciklust?

MY: Igen, fogalmam se volt a könyvekről, de amikor elmentem megvenni a Trónok harcát, láttam, hogy az első helyen áll bestsellerek listáján a fantasy irodalomban. Most kezdem el a második könyvet és teljesen rákattantam. De van is mit behoznom!

GoT.hu: Valószínűleg Syrio Forelnek van a legnagyobb rajongótábora a sorozat "kisebb" szereplői közül. Szerinted minek köszönhető ez? A forgatás kezdetén féltél ettől a rajongótábortól (és a komoly elvárásaiktól)?

MY: Szerintem egy kicsit minden színész fél az emberek elvárásaitól. Mivel én is rajongója vagyok néhány könyvnek, teljesen át tudom érezni, hogy mit jelent, amikor elképzelsz egy szereplőt, és azt várod, hogy pontosan úgy fogják megjeleníteni ahogy te képzeled. De a sorozat készítői csapata nagyon jól tudta, hogy kit keresnek, és miért, ezért választottak egy olyan karaktert, akiben megvolt a kellő szellem és "fíling", még akkor is ha nem kopasz, vagy nincs sasorra. Syriot szerintem jogosan szeretik az Aryához fűződő kapcsolata miatt. Ő az egyetlen, aki meghallgatja és megérti a lelkét, természetesen az apja mellett. Szerintem ezen kívül pedig értékeli a lelkesedését és a tehetségét. Ez megnyugtatja az olvasókat és a nézőket. Látjuk Aryát, amint felnő Syrio szárnyai alatt, és lehet, hogy nem főszereplő, de a hatása Aryára életreszóló. Ezen kívül szigorú, de egyben melegszívű, végül pedig: nagyon-nagyon jó abban, amit csinál. Rendkívül könnyed mind a tanításban, mind a harcban. És természetesen nagyon kevés hősies szereplő van a Trónok harcában, de ő egy közülük: elkötelezi magát Arya mellett.

GoT.hu: Syrio egy szokatlan, hihetetlenül energikus, valóban táncszerű vívás mestere. Hogyan készült (készítették) fel egy ilyen szerepre?

MY: GRR Martin a könyveiben rendkívül alapos az események és a szereplők leírásánál, de a vízi táncot illetően nem árul el túl sokat. Annyit tudunk, hogy ez nem "hadonászás és csapkodás", meg hogy sok köze van a víz folyásához meg a vérhez. Így ez volt a kiindulópontom. Amint kiválasztottak a szerepre, tudtam, hogy gyakorolnom kell valakinél. Ezt megemlítettem a csapatnak, ők pedig összehoztak William Hobbs-zal, hogy segítsen nekem az első leckéknél. Már a hetvenes éveiben jár, és ő koreografálta a mozitörténelem leghíresebb kardpárbajait (A három testőr, Cyrano de Bergerac, A vasálarcos, A szerelmes Shakespeare és még számos más film). Egyszóval ő volt az én személyes Syriom. Nagyon sokat dolgoztunk együtt, hogy kialakítsuk a stílus szótárát, technikáit és a tanítási módszereket. Imádtam a megközelítését, mert azt mondta, hogy minden mozdulatnak és cselekedetnek a szereplő perspektívájából és személyéből kell fakadnia, nem lehet benne olyan mozdulat, ami csak azért van ott, mert simán csak jól néz ki, a szereplőből kell jönnie. Szóval sokat meséltem neki arról, hogy ki is Syrio és ebből indultunk ki. Kísérletezgettünk a macskák ügyességével, a víz folyásával és hogy milyen fontos is "ott lenni a pillanatban". Hatás-ellenhatás, a test és az elme hajlékonysága.

Egy csomó látványos mozdulattal kezdtük, de rájöttünk, hogy ha valaki rendkívül jó abban, amit csinál, akkor semmi szükség arra, hogy bármit is bizonyítson. Szóval addig finomítgattuk, amíg az egész teljesen könnyeddé nem vált. Hozzáadtunk egy kis játékosságot is. Aztán elmentem Belfastba és elkezdtem Maisie-nek megtanítani, amit én tanultam, és így kezdtük kialakítani a kapcsolatunkat. De mindent, amit a jeleneteinkben csinálunk, abból jött, amit Billel közösen megteremtettünk. Rengeteg mindent köszönhetek neki, igazán legendás tanár! Rendkívül inspiráló volt vele dolgozni.

Azután jött Buster és együtt kitaláltunk néhány remek harcjelenetet, különös tekintettel a Lannister-őrökkel vívottra, a nyolcadik részben.

GoT.hu: Syriot csak olyankor látjuk, amikor Aryát edzi. Mit gondolsz, mit csinál, amikor "szolgálaton kívül" van?

MY: Szerintem meditál és magába mélyed. Láthatatlanná teszi magát és figyeli, ahogy a világ elfolyik körülötte. Megfigyel és vigyáz. Valószínűleg szokott horgászni, de nem horgászbottal... valami szokatlannal. Ezt szerettem azokban a hatalmas tanárokban, akiket ismertem: mindig szokatlanok. Úgy tanítanak meg neked dolgokat, hogy észre se veszed.

GoT.hu: Hogy kerül egy korábbi Első Kard valami külföldi, tengerentúli úr szolgálatába?

MY: Úgy, hogy visszavonult. Lehet, hogy nem nézte jó szemmel a Tengerúr döntéseit, hasonlóan, mint Királyvárban Ned Robertéit. Akármi is volt az oka, most már a maga ura. Az is lehet, hogy valami tragikus dolog történt Braavosban, mint például olyasmi, ami Obi Wan Kenobival és a tanítványával a Star Wars sagában.

Színészként mindig jó dolog eljátszani ilyen gondolatokkal, de végső soron, mikor ott vagy a jelenetben, akkor csak az adott pillanatra reagálsz. Hogy mi történik a szereplővel abban a bizonyos pillanatban, csak ez fontos. De ha van valami háttere a szereplőnek, az mindig segít, mert csak úgy lehet benyomásod róla, hogy el tudod képzelni olyan teljes egésznek, amennyire csak lehet. Azt hiszem olyasvalaki, mint Ned tudja, hogy valójában kicsoda is Syrio. És azt is, hogy hol keresse.

GoT.hu: Milyen partner volt Maisie Williams a forgatáson?

MY: Maisie elképesztő volt. Táncol, szóval szinte azonnal le tudta venni a koreográfiákat. Én hónapokat dolgoztam, ő meg megtanulta az egészet pár nap alatt! Játékos, nyugodt, és nagyon intelligens. Megvan a magához való esze, és tökéletesen tudja, hogy mit csinál. Könnyedén vettük fel a jeleneteit, és kezdettől fogva rendkívül jól kijöttünk egymással.

GoT.hu: Mit gondolsz, milyen hatással lesz Syrio Forel Arya későbbi életére?

MY: Szerintem Arya mindig észben fogja tartani a tanításait. Azt hiszem, Syrio biztosított neki egy biztos pontot, miközben körülötte minden borzalmas. Arra akarja tanítani, hogy bízzon az ösztöneiben és hallgasson a szívére.

GoT.hu: Syrio és Arya remekül kijönnek és Arya hamar ideális tanítvány lesz. Szerinted Syrio befolyása van olyan fontos (vagy esetleg: fontosabb) Arya számára, mint az apjáéi?

MY: Hát, ez egy nehéz kérdés. Azt hiszem az apja azért fontos Arya számára, mert megérti őt. Végső soron ő volt az, aki felfogadta neki Syriot. De Syrio egyenlőként kezeli őt, és ezt Arya nagyon szereti. Megadja neki a kellő tiszteletet, de emellett kemény és követel is tőle. Azt hiszem az apja és Syrio is becsületet, tisztességet és kötelességtudatot tanítanak neki. "Braavos Első Kardja nem fut..."

GoT.hu: Milyen elemeket használtál Syrio jellegzetes akcentusának kialakításához?

MY: Először arra gondoltam, hogy görög akcentust használok, mert az nekem természetes (Miltos görög származású). De aztán nem akartam olyan felismerhetően görögre venni, ezért egy kicsit még keletebbre toltam. Szóval van benne egy kis perzsa is. Azt szerettem volna, ha erős, de a nézők nem tudják egyértelműen beazonosítani.

GoT.hu: Rajongók igen nagy része gondolja úgy, hogy Syrio Forel él. Mi a véleményed erről? (A kérdés feltevésekor még nem láttuk a nyolcadik részt...)

MY: Hümm. Nos. Ismerem az elméleteket Syrioról és egy másik szereplőről, aki még nem jelent meg a sorozatban... úgyhogy csak annyit mondhatok, hogy várjátok meg a nyolcadik részt, és aztán beszélhetünk róla. Ez minden, amit mondhatok egyelőre. Ez elég talányos válasz lesz? :)


GoT.hu (Nyolcadik epizód után): Mivel nem láttuk Syrio halálát, mit gondolsz, mi történt? Él? Meghalt? Megjaqenült? És ha lenne rá lehetőséged, visszatérnél Westerosra?

MY: Még szép, hogy szeretnék visszamenni! Westerosnak minden becsületes emberre szüksége van, mert meglehetős hiány van belőlük! Már nagyon sok minden elhangzott sok helyen ebben a vitában és tényleg sok hasonlóság van Syrio és Jaqen között, de én csak ennyit tudok: ő nem fut. Nem öli meg Meryn Trantet, és az összecsapás óta nem hallottunk felőle. Szóval én azt hiszem, hogy meghozta a végső áldozatot, hogy megvédje a tanítványát, és ahogy mondta, nem fél a haláltól. Mert az olyan harcosoknak, mint ő, megtiszteltetés egy nemes és igaz ügyért meghalni.

DE! Nem azt kérdezi Aryától, "Mit mondasz halál istenének?". Azt kérdezi: "Mit mondunk a halál istenének?"

Nem ma, cimbora, nem ma... ;)

GoT.hu: Van olyan vicces történeted a forgatásról, amit szeretnél velünk megosztani?

MY: Maisie rászoktatott a Fruit Ninja-ra (ez egy iPhone-os gyümölcsvagdalós játék) és ezt játszottuk a jelenetek között. Lehet, hogy a szerep szerint én voltam a vívóedzője, de Maisie a padlót feltörölte velem azzal a szamurájkarddal! Abszolút függők lettünk, igazából az egész stáb rákattant, még David és Dan is (David Benioff és Dan B. Weiss, a producerek).

GoT.hu: Amint tudod, ez egy magyar oldal, és büszkék vagyunk arra, hogy a máltai kaszkadőrök fele magyar volt. Találkoztál velük?

MY: Jól seggberúgtam őket, mivel ők adták a nyolcadik rész Lannister-őreinek többségét, ezért sok időt töltöttem őket vagdosva, döfködve és hajigálva. Szóval mondhatjuk, hogy elég közeli kapcsolatba kerültünk. Mindenhol azt hallottam, hogy a magyarok kiváló kardvívók és kaszkadőrök, és ezt csak megerősíteni tudom. Brilliánsak voltak! Mindegy hányszor ütöttem meg, vágtam arcba, vagy rúgtam lágyékon őket, sose panaszkodtak. Mikor elnézést kértem, egyszerűen csak annyit mondtak, hogz "semmi baj" és már kezdték is elölről. Buster mindig azt mondta, hogy ha a kaszkadőr megsérül, az csakis az ő hibája, nem az enyém, nekik az a dolguk, hogy ne sérüljenek meg. Ezen jót nevettem - de ettől még igaz.

GoT.hu: Hány részt láttál a sorozatból? Mi a véleményed a műsorról, mint egészről?

MY: Az összes részt láttam, mind a hatot. És lelkesen nézem! Azt hiszem a készítők nagyon jól megértettek valamit. A sorozat rendkívül intenzív, a színészi teljesítmény egyöntetűen magas, a feszültség pedig epizódról epizódra nő. Kiszámíthatatlan és nagyon részletes. Mind tudtuk, hogy a sorozatot rengeteg szeretettel és törődéssel készítették, figyelve minden részletre, és nagyon büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk valaminek, amit a rajongók és a kritikusok is szeretnek és elismernek. Nagyon ritka az ilyesfajta tapasztalat ezért nagyon örülök, hogy a részese lehettem.

GoT.hu: Elsődlegesen színházi színész vagy. Megkerestek nagyobb filmes produkciók a Trónok harca után?

MY: Hát, most benne leszek egy 'The Inbetweeners' című filmben. Azt közvetlenül a Trónok harca után forgattuk. Nagyon különbözik Syriotól. Egy rendkívül barátságos görög pincért játszok, aki viszont elég béna a munkájában. Vannak más, rendkívül érdekes válogatásaim is folyamatban, de inkább nem kísérteném a sorsot, amíg nem biztos minden. Szóval drukkoljatok! (Ezt megígérhetjük! :))

GoT.hu: Van valami, amit szeretnél megkérdezni az egyik másik színésztől? És ki lenne ő? (Ha sikerül interjút készíteni vele, ezt a kérdést is feltesszük neki!)

MY: Szeretném megkérdezni Jack Gleesont, aki Joffrey-t játssza, hogy hogy a csudába képes ilyen könnyedén játszani egy ilyen szívtelen kis p*csöt? Ez vagy kitűnő színészi játék, vagy kezdek nagyon-nagyon félni... :)Minden jót kívánunk Mr. Yerolemounak a továbbiakban, és Miltos: köszönjük.