Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Gavalda Kinga és Kósa László

A tavalyi Párdányi Domonkossal készült interjúnk után ismét magyar kaszkadőrökkel készítettünk interjút, mégpedig Gavalda Kingával és Kósa Lászlóval, akik nem csupán számos filmben szerepeltek együtt, hanem az életben is egy párt alkotnak. Kinga az első évadban a Daeneryst alakító Emilia Clarke dublőre volt az emlékezetes máglyás jelenetben, míg férje, László számos egyéb jelenetben tűnt fel az első és a második évadban is.

Megkeresésünkre nagyon kedvesen reagáltak, ennek gyümölcseként olvashatjátok a velük készült interjút.

(Az illusztrációul szolgáló képeket szintén ők bocsátották a rendelkezésünkre, ezért is köszönet nekik! :) )

GameofThrones.hu: Csak hogy képbe hozzuk az olvasókat: hogyan találtatok rá erre a hivatásra?

Gavalda Kinga: Én a lovaglás kapcsán ismerkedtem meg ezzel a szakmával. Gyerekkorom óta lovagolok és 16 évesen egy lovagi torna bemutató alkalmával találkoztam egy kaszkadőr csapattal, akik invitáltak hogy ha van kedvem járjak le az edzéseikre. Így indult!

Kósa László: Gyermekként ámulattal néztem Jackie Chan akciófilmjeit és természetesen elhatároztam, hogy én is kaszkadőr leszek. Majd persze nagyon sok más jött az életemben. Aztán a főiskola után Budapestre költöztem és nagy nehezen kiderítettem hol edzenek a kaszkadőrök. Lementem, elkezdtem velük edzeni és ott ragadtam.

GoT.hu: Milyen jelenetekben vettetek részt az első és a második évad során (utóbbiból nyilván azt, amit el lehet árulni)?

GK: Én csak az első évadban szerepeltem, azon belül a dothraki esküvő jelenetben és a záró epizód máglyás jelenetében voltam Daenerys dublőre.

KL: Az első évadból hosszú lenne a sor. Gyakorlatilag szinte az összes olyan jelenetben ahol csata, lovaglás, verekedés van. Plusz Daenerys egyik testőre voltam, bár ez szerintem nem sok embernek derült ki...

A második évadban az első részben szintén Daenerys egyik embere voltam. Egy vérlovas a háromból aki ellovagolt vizet keresni és felderíteni a sivatag határait. Amelyik rész még nem ment le arról nem mondhatunk semmit sajnos.

GoT.hu: Kinga: Megismerkedtél közelebbről Emilia Clarke-kal? Milyen embernek ismerted meg? Tartjátok a kapcsolatot?

GK: Bemutatkozáson kívül nem volt alkalmam közelebbről megismerni Emiliát, de alapvetően nagyon szimpatikusnak találtam. Közvetlen színésznő, aki a szülinapi bulijára az egész stábot meghívta kint Máltán.

GoT.hu: Milyen volt a stábbal dolgozni? Miben különbözött a Trónok harca sorozat forgatása egy nagyköltségvetésű filmétől?

KL: Gyakorlatilag semmiben sem különbözött. Első osztályú körülmények vettek minket körül és nagyon profi, a saját területükön a legjobb szakemberekkel dolgoztunk együtt. A hangulat főleg az első évadban - mivel ott szinte végig volt szerencsénk dolgozni - nagyon jó volt, szinte családias. Volt időnk mindenkivel megismerkedni így a stábtagok nagyon közvetlenek voltak egymással. Az első évad volt a legjobb hangulatú forgatás amiben eddig részt vettem.

GoT.hu: László -- milyen "szerepekben" tűntél fel az első (illetve a második) évadban?

KL: Az első évadban Danerys testőre, voltam még Lannister katona és aranyköpenyes - én voltam az egyik aki a vesztőhelyre kísérte Sean Beant a lefejezés előtt - és egyike voltam azoknak a hegyi barbároknak, akik rátámadtak az ördögfiókára és kíséretére. A második évadban Lannisterek és Stannis emberei (kalózok) voltunk.

GoT.hu: Kinga: Mesélj az első évados "nagyjelenetedről", a máglyáról. Hogyan csináltátok és mit éreztél/gondoltál közben? Volt már hasonló égésed?

GK: A jelenetet Máltán vettük fel az ottani utolsó forgatási nap éjjelén, és emlékszem viharos erejű szél fújt.

Magát az akciót több napos előkészület előzte meg. Párdányi Domonkos, ennek a jelenetnek az akció koordinátora, többször tesztelte a máglyát körbevevő tűzköröket, hogy mi az a lángmagasság ill. hőmérséklet amit én illetve a boszorkány kaszkadőr dublőre még kibírunk. Mivel Daenerys ebben a jelenetben az esküvői ruháját viseli, ami alig takar valamit, ezért én nem viselhettem azt a speciális égő kezes-lábast, amit az autóversenyzők is használnak. Így rajtam "csak" egy testszínű úgynevezett nomex ruha volt, ami sokkal vékonyabb, mint a tűzálló ruha. Ebből én 3 réteget viseltem. A kezem és az arcom pedig speciális hűtő zselével volt bekenve, ami pár másodpercig megvéd az égéstől. A ruhámat égő anyaggal fújták be közvetlenül a felvétel előtt, hogy amikor átsétálok a tűzön az lángra kapjon. A jelenetet háromszor vettük fel különböző kameraállásokból és szerencsére nagyon jól sikerült!

Mivel tudom, hogy az ilyen jelenetek nagyon jól elő vannak készítve, és hogy profi csapat áll mögötte (kaszkadőr koordinátor, kaszkadőrök akik eloltanak stb.), ezért az egészséges adrenalin drukkon kívül nincs/nem volt bennem félelem.

Több hasonló és nagyobb egész alakos égésem volt már. Lacival A sas (The Eagle) c. filmben volt egy páros-égésünk. A Szabadság, szerelem c. filmben Szávai Viktória helyett égtem, de a legnagyobb a The Company c. tv-filmsorozatban volt.

GoT.hu: Nem féltitek egymást munka közben?

GK: Féltjük egymást. De tudjuk, hogy mit tud a másik és hogy, az adott jelenetben, akcióban maximálisan megtesz mindent azért, hogy sérülés nélkül csinálja meg az adott feladatot. Nekem személy szerint nagy biztonságot jelent, ha ott van Laci a közelemben és sikerül még az "action" elhangzása előtt egy bátorító pillantást kapnom tőle. De ha valamiért nincs ott, akkor a jelenet után legelőször őt hívom. És ez fordítva is így van.

GoT.hu: Melyik jelenet volt a legnagyobb kihívás nektek?

GK: Talán furcsa lesz a válaszom, de a két jelenet közül amikben szerepeltem nem az égést emelném ki, hanem az esküvői jelenetet. Itt ugyanis profi táncos lányok közé kellett beállnom és egy kicsit túlfűtött táncot lejtenem, miközben a harcosok között kialakul egy verekedés. Egy 200 fős stáb előtt nem a legkönnyebb ezt eljátszani... De nagy segítséget jelentett, hogy a "tánc"partnerem Laci volt ebben a jelenetben! :)

KL: Az első évadban a harckoreográfus Buster Reeves volt. Vele lépést tartani és megvalósítani a bunyókat amiket kitalált igazi kihívás volt.

GoT.hu: Ismertétek-e a könyveket előtte, ha nem, elkezdtétek-e olvasni utána?

GK: Mielőtt elkezdődött volna a forgatás utánanéztünk miről is fog szólni ez a sorozat, de a könyveket nem olvastuk.

GoT.hu: Mit fogtok szólni, ha a születendő gyermeketek egyszer csak azzal fog elétek állni, hogy kaszkadőr akar lenni?

GK: Augusztusban érkezik a kislányunk. Ha felnőttként ő is ezt a szakmát választja, akkor persze félteni, de támogatni fogjuk. Megpróbáljuk felkészíteni a kaszkadőrség buktatóira és veszélyeire, és átadni neki az évek során szerzett tapasztalatainkat.

GoT.hu: Milyen nagy filmes produkciókban szerepeltetek, mi volt a legnagyobb szakmai kihívásotok?

KL: Az évek alatt nagyon sok igazi kihívással szembesültem: autós gázolás, magasból esés (27 méterről ugrottam légzsákba) égések, riggelések (reptetés-elrántások), rengeteg vívás-verekedés. Bár ezek mind igazi kihívást jelentenek nekünk is mégis tudni kell, hogy a kaszkadőr szakma csapatjáték. Nagyon sokat köszönhetünk azoknak az embereknek, akikkel együtt dolgozunk.

Az utóbbi időből a Titánok haragja forgatását emelném ki. Egy hónapot töltöttünk tavaly nyáron Walesben. Végig szakadt az eső és nagyon hideg volt. Szinte minden nap igazi akciókat csináltunk. Rengeteg riggelést, vívást-csatát, quaddal ütöttek el, volt minden. Szakmailag fantasztikus volt, de nagyon elfáradtunk...

GK: Az elmúlt 15 évben sok hazai és külföldi filmben szerepeltem. Többek között forgattam együtt Anthony Hopkinssal a Rítus c. filmben, szerepeltem Angelina Jolie nagyrészt Magyarországon forgatott háborús filmjében. Itt egy jelenetben együtt dolgoztam Brad Pittel is, amin nagy öröm volt számomra! :) Sőt vele újra találkoztam a tavaly ősszel forgatott zombis filmben. Tavaly Keanu Reevest ismerhettem meg a Ronin forgatásán. Voltam stunt driver-e az Oscar-díjas Helen Mirrennek. Ezeknek a filmeknek köszönhetően a legnagyobb kaszkadőr koordinátorokkal (Simon Crane, Paul Jennings, Gary Powell) dolgozhattam együtt, ami hatalmas élményt és megtiszteltetést jelentett. Szakmai kihívás volt ezekben a filmekben olyan munkát letenni az asztalra, amivel ezek a "nagy nevek" elégedettek voltak. Minden akció fontos, ahol maximálisan ott kell lenni "fejben", legyen az egy verekedés, zuhanás, égés. Rutinból semmit sem szabad csinálni, mert olyankor történnek a balesetek.

GoT.hu: Melyik színésszel barátkoztatok össze legjobban "civilben"?

KL: Igazi barátság senkivel nem alakult ki. A közös munka során általában mindenki közvetlen és barátságos, de aki azon túl is igazi "jó fej" volt az talán Channing Tatum és Jamie Bell volt A sas című filmben. A Trónok Harca forgatása során volt több nagyon jó hangulatú stábbuli, és sok időt töltöttünk együtt az edzőteremben a színészekkel és a producerekkel is.

GoT.hu: Hogy néz ki egy "átlagos" forgatási nap számotokra?

GK: Egy átlagos forgatási nap 12 órából áll, közben 45 perc ebédszünettel. De bizony sokszor van, hogy túlórázunk. Kezdés előtt nekünk már egy-másfél órával a forgatási helyszínen kell lennünk, ahol legelőször a kosztümöket kell felvennünk, majd a smink következik. Megesik, hogy egész nap készenlétben vagyunk, mégsem kerül sor az adott kaszkadőr jelenetre. Máskor viszont egész nap csak az akció jeleneteket veszik, és ilyenkor nincs lazsálás.

GoT.hu: Milyen forgatási helyszíneken voltatok, melyiket kedveltétek meg legjobban?

GK: Azokat a jeleneteket, amikben a Trónok Harcában szerepeltem Máltán és Gozon vettük fel, ahol szinte még nyár volt október végén, miközben itthon fagyoskodtunk az Angelina Jolie háborús filmjének forgatásán. Nagyon jó volt kicsit "nyaralni" ősszel. Viszont a kedvencem a tavaly forgatott Titánok haragja volt, aminek az egyik jelenetében szerepeltem és ezért Tenerifére kellett utaznom, ami egyáltalán nem volt ellenemre !

KL: A Trónok Harca írországi jeleneteit Belfastban és környékén forgattuk. Nagyon szép a környék, de én nem szeretem a hideget. A kedvencem Málta volt ahol a dothraki jeleneteket forgattuk. Elbűvölő kis sziget a legbarátságosabb emberekkel, akikkel eddig találkoztam külföldön. A második évadban volt szerencsém Dubrovnikban forgatni pár napot. Szívesen visszamennék oda is...

GoT.hu: Van valami mókás történet a forgatásról, amit megosztanátok velünk?

KL: A második évadban együtt dolgoztunk egy angol kaszkadőrrel aki civilben bűvész és hipnotizőr. Sok nagyon vicces percet okozott nekünk, többek közt amikor egy kollégánkat állva "elaltatta" a stáb közepén. Szerencsére mindenki vette a lapot - a producerek is - és nem volt gond néha egy kis vidám hangulatból.

GoT.hu: Kinga -- zoológusként végeztél, és lovakkal foglalkoztál. Fel tudod használni ezt a képzettségedet kaszkadőrként?

GK: A szakdolgozatomban terápiás célra használt lovak ill. kaszkadőr lovak reaktivitását hasonlítottam össze. Inkább azt mondhatom, hogy a dolgozat írásánál használtam fel azokat a tapasztalataimat, amiket kaszkadőrként szereztem lovas feladatok, munkák során.

GoT.hu: Köszönjük szépen az interjút!