Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Hírek

hbo

3×10 - Mhysa

hét, nap, óra, perc, másodperc

Nem feledni, hogy Magyarországon egy nappal az amerikai premier után már látható is a legújabb epizód!

4Emmy esélylatolgatás
2013. június 11, kedd 05:46:05, írta: Felagund

Az Emmy a televíziózás egyik legrangosabb díja, gyakorlatilag a tévés Oscarnak felel meg. Ennek következtében aztán, akármilyen presztízse is van, folyamatosan felmerül a vád, miszerint az ítészek sokkal kevésbé a tényleges értékek, mint inkább különböző egyéb érdekek és ilyen-olyan háttéralkuk mentén hozzák meg a döntésüket, ennek is tulajdonítják, hogy fantasy jellegű sorozatok eddig nem igazán voltak a díjazottak között.

A Trónok harca talán az első esélyes jelölt, amely megtörheti ezt a hagyományt, noha az eddigi évek díjazásai azért nem adnak tápot különösebb hurráoptimizmusnak, mindenesetre reménykedjünk :)

A tovább gombra kattintva Vektor képbehozóját és fejtegetését olvashatjátok a sorozat Emmy-jelöléseit illetően.

 

 

A Trónok harca az első évad óta a Emmy igazi sötét lova, hiszen egy olyan műfajt képvisel a szakmán belül, amely sohasem kapott kiemelt szerepet a díjátadókon. Az Akadémia néha dobott egy csontot a fantasy kedvelőinek, például amikor jelölték a fődíjra az 1987-es A szépség és szörnyeteget (amelynek történetesen George R. R. Martin írója és producere volt, így kapta meg élete első Emmy-jelölését 1988-ban), de általában esélyt sem adtak nekik, így nem kapott jelölést Sarah Michelle Gellar a Buffy-ért, és Joss Whedon sem dúskált a díjakban két kultsorozat után (Buffy, Firefly).  A 2000-es évek végén a kábelsorozatok térnyerésével lehetőség nyílt az eddig kirekesztett műfajok díjazására, így az HBO támogatásával először 2010-ben a True Blood, majd egy évvel később a Trónok harca is megjelent a legjobb drámasorozat jelöltjei között.

A Game of Thrones annyira eltér a szokásos Emmy-jelöltektől, hogy a díjátadót jobban ismerő szakértők nem igazán tudtak/tudnak mit kezdeni a sorozattal. Igazából a GoT mindennel rendelkezik ahhoz, hogy éveken át jelöléseket szerezzen, és állandó tagja legyen a főkategóriának: a hype minden évben hatalmas, a kritikusok és a nézők is imádják a sorozatot, amely az egész mezőny (egyik) legnagyobb stábjával dolgozik, így az Akadémia technikai részlege is mögöttük áll. Ilyen háttérrel egy HBO sorozat kapcsán nem szabadna kételkedni a főkategória jelölésének megszerzésében, elvégre azon a csatornán fut, amely évről évre óriási sikereket ér el a díjátadón, ám a Game of Thrones bekerülését állandóan kételyek övezték, csak és kizárólag a műfaja miatt.

Tavalyelőtt 13 jelölést szerzett, amelyből kettőt váltott díjra, tavaly a csalódást keltő jelölések után (meglepő módon a Blackwater nem kapott jelölést a rendezői munkáért és a forgatókönyvért) 6 díjjal a Homelanddel holtversenyben a legsikeresebb drámaként végeztek (hozzáteendő ugyanakkor, hogy ezek a díjak kivétel nélkül a kevésbé rangosnak számító technikai kategóriákban érkeztek - Felagund). Idén mire lehet számítani? Nehéz megmondani, de az határozottan kedvez a GoT-nak, hogy a legtöbb vetélytárs gyengébb évadon van túl (Homeland, Breaking Bad, Mad Men), míg az újoncok nem tudtak kellő hype-ot generálni ahhoz, hogy az első évükben komoly tényezők legyenek (The Americans, The Newsroom, House of Cards), továbbá idén először lehet a Trónok harca az HBO zászlóshajója a drámák között, mert a Boardwalk Empire a GoT-tal ellentétben elég gyorsan elvesztette a nézők és a szakma érdeklődését. Minden összeállt ahhoz, hogy a Game of Thrones megdöntse saját rekordját jelölések terén.

A jelölések árulkodóak lesznek. Ha a GoT legalább 15-16 nominációt szerez, újra megjelenik a forgatókönyv és a rendezés kategóriában, továbbá ha végre Dinklage mellett más színészek is feltűnnek a jelöltek között, akkor kezdhetünk igazán reménykedni egy nagyon szép szereplésben. Sok a ha, és az egyértelműen a GoT ellen szól, hogy rengeteg szereplővel foglalkozik egy epizódon belül, így a sorozatot nem követő szavazók számára a vetélytársak epizódjai könnyebben fogyaszthatóak. A Trónok harca csak akkor nyerhet a főkategóriában, ha túl nagy jelenség lesz ahhoz az Akadémia számára, hogy tovább ignorálja. Az RW utáni reakciók alapján közel van ehhez a sorozat, és mind tudjuk, hogy a történet itt nem ér véget…

1. Hülyüs2013. június 11, kedd 08:59:20

Peter Dinklage nem a Trónok Harcában nyújtott teljesítményéért kapott Emmy díjat?

2. Felagund2013. június 11, kedd 09:01:32

De, ő a reménysugár az éjszakában ;)

3. Memnon2013. június 11, kedd 16:55:47

A kvízek miért késnek ilyen sokat mostanában ?:(

4. Felagund2013. június 12, szerda 03:34:31

Mert Straphe dolgozik, és csak szabadidejében tud az oldallal foglalkozni... :(