Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.A Targaryen-ház

A Targaryen-ház egy valyriai eredetű nemesi család, Valyria Szabad Tartományából (Valyrian Freehold) települtek át Sárkánykő (Dragonstone) szigetére még a Valyriát elpusztító Végzet (Doom) és az azt követő gyilkolás és káosz előtt. A Westeros keleti partja mentén elhelyezkedő Sárkánykő szigete akkoriban a keleti kontinensen elnyúló Valyria legnyugatibb pontja volt. Évszázadokon keresztül e szigeten élt a Targaryen család, idővel elhagyva a valyriai isteneket, s átvéve az andalok által gyakorolt Hét hitét.

Évtizedekkel később Aegon Targaryen (a későbbi I. Aegon, a Sárkánykirály) a két lánytestvérével, három sárkánnyal és egy kisebb sereggel együtt elindult meghódítani Westeros kontinensét. A hét királyságból hat napokon belül elesett.

Azért, hogy "tisztán" tartsák a királyi vérüket, a Targaryen ház férfi tagjai gyakran vették feleségül a testvéreiket. I. Aegon mindkét nővérét feleségül vette, s mindkettő gyerekeket szült neki. Valószínűleg a vérfertőző szokásaik miatt a Targaryen ház tagai hajlamosak voltak az őrületre. II. Jaehaerys király azt mondta, hogy az őrület és a nagyság egyazon érme két oldala, s valahányszor egy Targaryen születik, az istenek feldobják ezt az érmét, a világ pedig visszatartott lélegzettel figyeli, melyik oldalára esik.

A Targaryen család ismertetőjegyének az indigó, orgona- vagy ibolyaszínű szem és az ezüstös-arany vagy pedig platinafehér hajszín számított. Egyesek szerint minden egyes Targaryen emberfeletti szépséggel rendelkezett.

Westeroson az éveket Aegon partraszállásától mérik (Aegon's Landing - AL).

Családfa

A Sárkányok Tánca

A Sárkányok Táncának nevezik azt a polgárháborút, mely I. Viserys gyermekei között tört ki apjuk halála után.

I. Viserys-nek három gyermeke született első feleségétől: két fiú és egy lány. A fiúk még csecsemőkorukban meghaltak, csupán Rhaenyra élte meg a felnőttkort. Viserys úgy döntött, hogy lánya fogja követni a Vastrónusra, s ezért már nagyon fiatal korában elkezdte felkészíteni Rhaenyrát az uralkodásra: bevonta az államügyekkel kapcsolatos beszélgetésekbe, vitákba, és megengedte, hogy részt vegyen a Tanácsokon. Hamarosan Rhaenyrának sok támogatója lett a nemesek körében.

Miután a királynő, Rhaenyra anyja meghalt, Viserys hamar újranősült, s az új Héttorony-házbeli felesége három fiút és egy lányt szült neki. A legidősebb fiút Aegonnak nevezték. Ettől függetlenül Rhaenyra maradt a trónörökös, s ezt Viserys megerősítette a végrendeletében is.

Viserys halálát követően a Királyi Testőrség (Kingsguard) parancsnoka, Criston Cole - később Királycsinálóként (The Kingmaker) is emlegetik -, a néhai király akarata ellenére megkoronázta legidősebb fiát, így ő került trónra II. Aegon néven. Bár nem tudjuk pontosan, hogy mi állt Criston döntésének a hátterében, sokan úgy gondolják, hogy Rhaenyra és Cole szeretők voltak, de miután a férfi belépett a Testőrségbe, Rhaenyra elutasította, így problémásan zárva le viszonyukat, ez pedig személyes hátteret adott a konfliktusnak. Mindenesetre, sok nagy, befolyásos úr tisztában volt Viserys akaratával, így Rhaenyrát, mint Westeros első uralkodó királynőjét támogatták. Ezzel szemben Aegonnak is számos támogatója volt, így az első nagy, több mint egy évig tartó polgárháború tört ki Westeroson. Nem csak a Targaryen-ház szakadt ketté, hanem a Hét Királyság és még a Királyi Testőrség is (a fehérköpönyeges testvérek, Ser Arryk és Ser Erryk, egymás kezétől estek el). Több kisebb leszármazottja a Targaryen-háznak meghalt, s rengeteg sárkány elpusztult a háborúban.

Nem teljesen tiszta körülmények között a háború végén Rhaenyrát árulónak kiáltották ki, s II. Aegon került trónra. Az új király parancsára Rhaenyrát felfalta a férfi sárkánya, a nő fia, Aegon szeme előtt. Pár évvel később II. Aegon is meghalt, és Rhaenyra fia, III. Aegon ülhetett a Vastrónusra.

A Sárkányok Tánca óta nagyon komolyan veszik Westerosban az öröklődési sort, melyben a női örökösek leghátulra, a törvénytelen gyerekek után kerültek.

A Blackfyre-ház fellázadása

 

...HAMAROSAN...

 

Az utolsó Targaryenek

II. Aerys Targaryen (262-286 AL) volt Westeros utolsó Targaryen-házi uralkodója. Bár uralkodása elején nagyszerű ember volt, ahogy teltek az évek egyre inkább instabillá vált, míg végül az őrület teljesen eluralkodott rajta. Viselkedése miatt egyre több nagy ház elfordult a Targaryenektől, mely Robert fellázadásához és a Targaryen-ház majdnem teljes kipusztulásához vezetett.

Aerys 19 évesen került a trónra, apja, II. Jaehaerys halála után. A Targaryen szokáshoz hűen feleségül vette testvérét, Rhaella-t, aki két fiút és egy lányt szült a királynak: Rhaegar, Viserys és Daenerys. Főképp a Segítőjének, Tywin Lannisternek köszönhetően Aerys uralkodásának évei békések voltak.

A király kellemes volt a barátaival, viszont nagyon durván viselkedett azokkal szemben, akiket az ellenségeinek tartotta. Mindig is egy kicsit különc ember volt, de kedves és nagylelkű is tudott lenni, ezért az őrületének korai megnyilatkozásait megbocsátották. Aerys annyiszor megvágta magát a Vastrónuson, hogy az emberek Hegkirálynak nevezték a háta mögött. Árnyékvölgy (Duskendale) ellenszegülése alatt fogságba esett a király, s sokak szerint ekkor esett teljes őrületbe. Barristan Selmy beszivárgott Árnyékvölgy várába, s kiszabadította a királyt.

Mint a legtöbb Targaryen, Aerysre is mély benyomást tett a tűz, főleg a mágikus és mindent lángba borító futótűz (wildfyre). Uralkodása alatt az Alkimisták céhe rengeteg üveg futótüzet készített a királynak. Aerys szerette élve megsütni az ellenségeit, s így tett Quarlton Chelsteaddel, egyik Segítőjével, valamint Rickard Starkkal, Eddard Stark édesapjával. Utolsó Segítője az alkimisták vezetője volt.

Robert lázadása alatt Aerys arra utasította az alkimistákat, hogy Királyvár városa alá futótüzet tartalmazó üvegeket rejtsenek, fel akarta égetni a teljes várost, hogy mikor Robert eléri Királyvárat, csupán egy hamuval és csontokkal borított romot találjon. Aerys elküldte a terhes feleségét, Rhaellát, valamint legfiatalabb fiát, Viseryst Sárkánykő szigetére, ám Elia Martellt és gyerekeit a városban tartotta. Pycelle nagymester tanácsára Aerys beengedte a Lannister csapatokat Királyvárba, majd arra utasította az alkimistákat, hogy gyújtsák meg a futótüzet. Jaime Lannister megölte az alkimisták vezetőjét mielőtt az végrehajthatta volna a neki kiadott parancsot, majd végzett Aerys Targaryennel is.

Rhaegar Targaryen (259-283 AL) lett volna a következő uralkodója a Hét Királyságnak. Rendkívül okos ember volt, kiskorában sokat olvasott, felnőtt korára a harc művészetét is elsajátította. Cersei Lannister azt mondta róla, hogy bár Tywin Lannistert kétszer annyian éltették egy torna során, mint Aeryst, Kaszer-hegy (Casterly Rock) urának feleannyian tapsoltak, mint Rhaegar hercegnek.

Rhaegar feleségül vette Elia Martellt, Dorne hercegnőjét, akitől két gyereke született: egy lány, Rhaenys, valamint egy fiú, Aegon.

A Harrenhalnál megrendezett lovagi tornán Rhaegar, meglepve mindenkit, nem a feleségét tüntette ki a "Szerelem és szépség királynője" címmel, hanem Lyanna Starkot, Robert Baratheon jegyesét. Később Rhaegar eltűnt Lyanna-val együtt. A Stark és a Baratheon család azt hitték, hogy Rhaegar elrabolta Lyanna-t, s fellázadtak a Targaryen ház ellen – így hát elindult Robert lázadása, melyhez később több nagy, nemes ház is csatlakozott. A harcnak a Trident folyón lett vége, mikoris Robert megölte Rhaegart.

Rhaegar halálát követően Eliát és a két gyereket is megölték Királyvár bevételekor.