Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.A Stark-ház

A Stark-ház a sorozatban szereplő egyik legrégebbi múltra visszatekintő család. A hagyomány szerint a Starkok a Hősök Korában élt Építő Brandontól származnak, aki felépítette Deres várát, valamint a hatalmas Falat is. A Starkok azóta uralják Északot. Eleinte a Tél Királyai voltak több ezer évig, egészen addig, amíg Torrhen Stark, belátva reménytelen helyzetét, csata nélkül térdet hajtott Hódító Aegon előtt, kiérdemelve a Térdeplő Király melléknevet. Ezzel a mozzanattal zárult le a Hódítás, azóta a Starkok Észak Védelmezőiként a régió vezető háza maradtak.

Bár az Andalok magukkal hoztak egy teljesen új vallást, a Hetek Hitét, az Észak urai megtartották a régi, névtelen isteneiket. Az Észak minden kastélyában épen maradt az istenerdő, az arccal ellátott, fehér varsafájával. A Ház mindig is kapcsolatot ápolt az Éjjeli őrséggel, a Starkok számos tagot és parancsnokot is adtak a fekete testvéreknek.

II. Aerys őrülete azonban a Starkokat is romlásba döntötte. Mikor a trónörökös Rhaegar Targaryen elrabolta Lord Rickard Stark lányát, Lyannát, Brandon Stark, a ház örököse Királyvárba vágtatott négy nemesifjú kíséretében, és Rhaegar herceg halálát követelte, mire II. Aerys mindannyiukat lefogatta, árulással vádolta őket, és az udvarba idézte atyjukat, hogy feleljenek a vádakra. Mikor azok eljöttek, tárgyalás nélkül megölette őket, Lord Rickard kivételével, aki párbaj általi ítéletet követelt, abban a hitben, hogy a Testőrség egyik tagjával kell majd megküzdenie. Az Orült Király közölte, hogy a Targaryen-ház bajnoka a tűz, és elevenen megsütötte Lord Starkot a páncéljában, örököse pedig megfulladt, miközben a kardját próbálta elérni, hogy az apjának segítsen. Rickard kisebbik fia, Eddard, az egyik vezető volt az Aerys ellen induló lázadásban.

Robert lázadása után a Starkok a Nagy Házak közül a kisebbek közé számítanak, de hűbéruraik még mindig hűségesek hozzájuk, ezért vezető szerepüket Északon senki sem kérdőjelezi meg.

Mintegy ezer évvel ezelőtt, a Karlon Stark, Lord Stark másodszülött fia kitüntette magát a lázadó Boltonok ellen, és atyja saját birtokot ajándékozott neki, így született meg a Starkok “ünokaöccseinek” számító Karstark-ház.

A Ház becses öröksége az ősidőkből származó, atyáról-fiúra szálló, valyriai acélból készült kétkezes kard, Jég.

A Stark-ház címere egy rémfarkas hófehér mezőben. Jelmondatuk: "Közeleg a tél".

Családfa

A család

Lord Eddard Stark, Deres ura, Észak Őrzője
felesége, Lady Catelyn, a Tully-házból
gyerkemeik:

törvénytelen fia, Havas Jon
nevelt fia, Theon Greyjoy, a Vas-szigetek örököse
testvérei:
(Brandon), idősebb fivére, II. Aerys Targaryen parancsára meggyilkolták
(Lyanna), húga, Dorne hegyei között halt meg
Benjen, fiatalabb fivére, az Éjjeli Őrség tagja
háza népe:
Luwin mester, tanácsadó, gyógyító és tanító
Vayon Poole, Deres intézője
Jory Cassel, a testőrség kapitánya
Ser Rodrik Cassel, fegyvermester, Jory nagybátyja
Beth, a kislánya
Septa Mordane, Lord Eddard gyermekeinek a nevelője
Öreg Nan, mesemondó, egykori szoptatós dajka
Hodor, az ükunokája, együgyű lovászfiú