Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.A Lannister-ház

A Lannisterek andal kalandorok leszármazottai, akik beházasodtak a Szikla Királyának házába. A király Hősök Korában élt Okos Lanntől (Lann the Clever) származtatta családját, aki pusztán furfanggal képes volt elérni, hogy a Casterly-ház nekiadja Kaszter-hegyet (Casterly Rock). A Lannisterek évezredeken át uralkodtak a Szikla Királyaiként, egészen a Targaryenek hódító hadjáratáig. Kaszter-hegy harc nélkül behódolt Aegonnak, aki ezért cserébe meghagyta a Lannistereket pozíciójukban és ők lettek a Nyugat Védelmezői.

A Lannisterek a leggazdagabbak az összes nagy ház közül, ez igen nagy részben a Kaszter-hegy alatt húzódó arany- és ezüstteléreknek köszönhető. Mindezek ellenére Tytos Lannister uralma alatt a ház mélyrepülésbe kezdett. A lord csapnivalóan igazgatta a család ügyeit, és a felesküdött házak is zúgolódtak ellene, parancsait semmibe vették. A Reyne- és a Tarbeck-ház odáig ment az ellenszegülésben, hogy nyíltan fellázadt a Lannisterek ellen. Tytos örököse, az akkor alig 20 éves Tywin átvette a parancsnokságot és megverte a lázadó házak seregeit, majd mindenestül kiirtotta a lázadó házakat. Erről a konfliktusról (főleg a Reyne-ek leveréséről) szól a széles körben ismert dal a Castamere-i esők (Rains of Castamere).

Tywin Lannister aztán egymaga, évek alatt visszaállította a Lannister ház gazdagságát és megbecsültségét. A Lannister-ház azóta is a leggazdagabb ház az összes közül, és haderejükkel is csak a Tyrellek vetekedhetnek. Tywin képességeit II. Aerys is elismerte, amikor őt választotta Segítőjéül. Később a viszonyuk megromlott, Tywin lemondott a posztról és sértetten visszavonult Kaszter-hegyre, ahonnan csak a lázadás végén tért vissza, feldúlta Királyvárat és megölette a királyi család több tagját.

A Lannister-ház címere egy arany oroszlán vörös mezőben. Jelmondtuk: "Halld üvöltésem!", ám van egy nem hivatalos, de legalább olyan jól ismert mottójuk is: "Egy Lannister mindig megfizeti az adósságait".

Családfa

A család

Tywin Lannister, Kaszter Hegy Ura, a Nyugat őrzője, Lannisport védelmezője
felesége, (Lady Joanna), az unokatestvére, belehalt a szülésbe
gyerkemeik:

  • Ser Jaime, gúnynevén a Királyölő, Kaszter Hegy örököse, Cersei ikertestvére
  • Cersei királyné, I. Robert Baratheon király felesége, Jaime ikertestvére
  • Tyrion, gúnynevén az Ördögfióka, törpe

testvérei:
Ser Kevan, legidősebb öccse
felesége, Dorna, a Swyft házból
legidősebb fiuk, Lancel, a király fegyverhordozója
ikergyermekeik, Willem és Martyn
kislányuk, Janei
Genna, a húga, Ser Emmon Frey felesége
fiuk, Ser Cleos Frey
fiuk, Tion Frey, fegyverhordozó
(Ser Tygett), középső öccse, meghalt himlőben
özvegye, Darlessa, a Marbrand házból
fiuk, Tyrek, a király fegyverhordozója
(Gerion), legifjabb öccse, a tengerbe fúlt
törvénytelen lánya, Joy