Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.A Greyjoy-ház

A Greyjoy-ok a Hősök Korában élt Szürke Királytól származtatják magukat. A Vas-szigeteken azonban nem ők uralkodtak: ötezer évvel ezelőtt Urron Greyiron kiáltotta ki magát királlyá, miután a királyválasztó gyűlésen meggyilkolta ellenfeleit, utódai pedig ezer éven keresztül uralták a szigeteket, míg az andalok nem jöttek a Vas-szigetekre. A Greyironok kihalása után a Hoare-ház ragadta magához a hatalmat, az ő uralmuknak azonban Fekete Harren és fiai halálával vége szakadt. Hódító Aegon megengedte a vasembereknek, hogy ősi szokásuknak megfelelően maguk válasszanak új vezetőt, ők pedig a pyke-i Vickon Greyjoyt emelték urukká.

Balon Greyjoy hat évvel Robert királlyá koronázása után fellázadt az uralkodó ellen, és a Vas-szigetek királyának nevezte magát. A felkelés kezdetben sikeres volt, a vasemberek megtámadták Lannisportot, és rengeteg hajót elégettek, elpusztítva ezzel a Lannister-flotta jelentős részét, de végül Pyke ostrománál legyőzték őket. A háború során Balon két idősebb fia, Rodrik és Maron, meghalt, a harmadikat, Theont pedig Lord Eddard túszként vitte Deresbe.

A Greyjoy-ház címere fekete mezőben arany kraken, jelmondatuk: "Mi nem vetünk". Székhelyük a Vas-szigetek legnagyobbikán, Pyke-on álló, a szigettel azonos nevű kastély.

Családfa

A család

Balon Greyjoy, a Vas-szigetek ura, a Só és Szikla Királya, a Tengeri Szél fia, Pyke Kaszás Ura
felesége, Lady Alannys, a Harlaw-házból
gyermekeik:
{Rodrik}, legidősebb fiuk, elesett Tengerszemnél a Greyjoy-felkelés alatt
{Maron}, második fiuk, elesett Pyke falain a Greyjoy-felkelés alatt
Yara, a lányuk, a Fekete Szél kapitánya
Theon, egyedüli életben maradt fiuk, Pyke örököse, Lord Eddard Stark nevelt fia
fívérei:
Euron, becenevén Varjúszem, a Csend kapitánya, törvényen kívüli, kalóz és rabló
Victarion, a Vasflotta kapitánya
Aeron, becenevén Nedves Haj, a Vízbefúlt Isten papja