Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.A Arryn-ház

Az Arryn-ház tagjai évezredeken keresztül uralkodtak a Völgy és a Hegy királyaiként a Sasfészekből, Aegon érkezése után pedig a király hűbéreseiként, a Völgy Védelmezője címet viselve. Tradicionálisan az Arrynok töltötték be Kelet Őrének tisztségét is.

Az Arrynok az andal hódításig vezetik vissza vérvonalukat. Körülbelül hatezer évvel Robert trónra kerülése előtt, az andal hódítás alatt Ser Artys Arryn, a Szárnyas Lovag partra szállt az Ujjakon, és harcosai élén legyőzte a hegyekben élő Elsőket, kiűzte őket a Völgyből. A legenda szerint Ser Artys egy hatalmas sólyom hátán felrepült az Óriás Lándzsájának (Giant's Lance) csúcsára, és megölte az Első felett uralkodó Griffkirályt. Az andalok, miután elfoglalták a Völgyet, Ser Artyst a Völgy és a Hegy királyának választották, a királyság pedig az Arryn Völgye nevet kapta.

Lord Jon Arrynnál nevelkedett gyámként Robert Baratheon és Eddard Stark. A fiúk nem csak barátságot kötöttek egymással, de Lord Jont második atyjukként tisztelték, így mikor II. Aerys az ifjak átadását követelte, Lord Jon megtagadta a király parancsát, és összehívta zászlósurait. Lord Grafton, a királyhoz hűségesen, nem engedelmeskedett urának, és megpróbálta megakadályozni, hogy Jon és Robert eljuthasson Sirályváros kikötőjébe. Azonban elbukott, így Robert visszatérhetett Viharvégbe, Eddard pedig Északra, és mindkét ifjú összehívta saját hűbéresi seregét, megkezdve ezzel a lázadást.

Lord Jon részt vett a Harangok Csatájában és a tridenti ütközetben is. Robert trónra kerülése után Jont nevezte ki Segítőnek.

Az Arryn-ház címere az égszínkék háttéren szárnyaló fehér sólyom és hold, jelmondatuk: "Hatalmas, mint a becsület".

Családfa

A család

{Jon Arryn}, a Sasfészek Ura, a Völgy Védelmezője, Kelet Őrzője, a Király Segítője
első felesége, {Lady Jeyne}, a Royce-házból, belehalr a szülésbe, gyermeke halva született
második felesége, {Lady Rowena}, az Arryn-házból, unokatestvére, téli meghűlés következtében elhunyt, gyermektelen
harmadik felesége és özvegye, Lady Lysa, a Tully-házból
fiuk:

  • Robin Arryn, beteges fiú, most a Sasfészek Ura és a Völgy Védelmezője