Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Cikkek

Harmadik évados vetítés

Felagund, 2013. március 29., péntek

Csaknem tíz hónap telt el azóta, hogy utoljára csendült fel a jól ismert főcímzene, és svenkelt végig a kamera Westeros (és Essos) élő városokkal tarkított térképén, és most, hogy itt van a nyakunkon a harmadik évad, a hosszú várakozás szinte semminek tűnik az utolsó napok és órák izgalmaihoz képest.

Az HBO szervezésében néhány szerencsés (köztük Facebook-játékunk nyertesei) három nappal a világpremier előtt láthatta a harmadik évad első részét, ráadásul szélesvásznon, moziban.

S hogy milyen az első rész? Nos, összességében azt kell mondanom, hogy ez alapján úgy érzem, hogy az eddigi legerősebb évad elé nézhetünk! Ugyan a nyitójelenet B-kategóriás horrorokat idézett (és nem a jó értelemben), de innentől meredeken felfelé hasított a színvonal. A legszerencsésebb húzás a készítők részéről talán az volt, hogy a második évad premierjével ellentétben nem akarták kényszeredetten megmutatni az összes szálat, így értékes műsoridőhöz jutottak, amit aztán a lehető legjobban használtak ki. Ennek persze hátulütője az, hogy néhányan hiányolni fogják a kedvenc szereplőiket az első részből, de összességében senki nem lehet elégedetlen a látottakkal. A prímet szerintem továbbra is a királyvári szál viszi, a legjobb karakterekkel, a legjobb színészekkel és a legjobban megírt jelenetekkel, igaz, hogy akció és látvány tekintetében nem veheti fel a versenyt Daenerys essosi kalandjaival.

És ha már látvány: első pillantásra látszik, hogy a vizuális effekt részleget alaposan megdobták pénzzel, mert az eddigi kisképernyős finomkodás helyett most alaposan belecsapnak a lecsóba. Végre láthatunk gyönyörű totálfelvételeket Astapor városáról (tökéletesen kidolgozva), a hadseregek is végre óriásiak, nem ordít róluk, hogy valójában harminc statiszta lett feltupírozva négyszázzá, és persze ott vannak a sárkányok... A sárkányok, akik megnőttek, és többet szerepelnek a színen ebben az egy részben, mint az eddigi két évadban együttvéve, és azt kell mondanom, hogy gyönyörűen kidolgozottak, jobban néznek ki, mint nem egy mostani mozifilm CGI-szörnyei. A Trónok harca sorozatban mindenképpen a látvány fontos eszköze a különböző első- és másodlagos nemi jellegek kendőzetlen bemutatása, nos, ebben sem fogunk hiányt szenvedni…

Ami az iramot illeti, az is alaposan fel lett pörgetve az előző évad nyitóepizódjához képest, egy pillanatnyi megállás sincs, mindenki teszi a dolgát. Az epizódot talán legjobban a számtalan apróbb-nagyobb csavarral lehetne jellemezni, amik benne vannak. Szinte senki sem olyan, mint volt, illetve nem az történik vele, amit ő (vagy a néző) várna. Talán a legnagyobbat Tyrionnal fordult a világ, aki az előző évad végén hőssé vált, és szinte egymaga mentette meg Királyvárat Stannis Baratheon ostromló seregétől, de most hamarosan rájön, hogy amilyen könnyű felemelkedni, a bukás is ugyanolyan gyorsan jöhet. Daenerys sorsa ellenben a qarthi boszorkánymesterekkel vívott kilátástalannak tűnő küzdelme után, úgy tűnik, jobbra fordul. Davos nagy nehezen újra eljut Sárkánykőre, de a fogadtatása nem épp olyan, mint amire számított volna, Jon pedig találkozik a Falon Túli Királlyal – aki szintén nem olyan, mint amilyennek ő gondolta volna.

A jelenetek között egyébként mostanra kezdenek többségben lenni a könyvben nem szereplők, de az írók mostanra már nagyon jól ráéreztek Martin stílusára, így bizonyos párbeszédek olyan természetesen hatnak, mintha csak a könyvekből lettek volna átvéve.

Új szereplőből összesen öt kerül bemutatásra, noha ezek közül az egyik nem számít igazán újnak, de hogy ki az, és miért is nem igazán számít annak, az majd kiderül hétfőn.

Gyenge pontként kizárólag a fentebb már említett nyitójelenetet és Robb szálának igencsak sok nyitott kérdést tartalmazó, és összességében az egész részből valahogy kilógó folytatását tudnám említeni, ezeket azonban messze kompenzálják a remek tempóval, a kiváló párbeszédekkel és a helyenként lélegzetelállító látvánnyal, összességében talán az eddigi legjobb nyitóepizódot láthattuk, és ha a sorozat követi az eddigi évadok dinamikáját, akkor június közepén azt mondhatjuk majd, hogy az eddigi legjobb szezonon vagyunk túl (és már megint tíz hónapot kell várni a folytatásra).