Bejelentkezés

Nem vagy még regisztrálva? Ejnye.
Itt seperc alatt megteheted.Cikkek

A háború jót tesz neked

Hyperion, 2012. március 25., vasárnap

Lassan kilenc hónapja intettünk ideiglenesen búcsút Westerosnak, és az HBO saját gyártású sorozatának, mely George R. R. Martin nagyszabású fantasy ciklusán, A tűz és jég dala vaskos kötetein alapul. A szerteágazó történet minden egyes szála döbbenetes fordulattal ért annak idején véget, így az eltelt időszak valóban megpróbáltatás volt a rajongók számára. Azonban a várakozásnak hamarosan vége! Az HBO Magyarország egy nappal az amerikai premiert követően, április 2-án, hétfőn este tízkor a vadonatúj évad első epizódját. A hab a tortán, hogy egyedülálló módon mindenki számára megnézhetővé teszi az első epiódot, hiszen a sugárzás kódolatlan lesz! Azon kiválasztottak között lehetettem, akik március 23-án részt vettek a premier előtti sajtóvetítésen. Újságírók és bloggerek gyűltek össze az HBO Iroda vetítőtermében, hogy rövid sajtótájékoztatót követően átadhassák magukat a sodró lendületű első két epizódnak: a The North Remembers-nek, és a The Night Lands-nek.

Az új évad a második kötet, a Királyok csatája eseményeit dolgozza fel. Robert király halálát követően Joffrey Baratheon kerül a Vastrónra. A fiú származását azonban pletykák kérdőjelezik meg, így Robert két testvére Renly és Stannis szintén igényt tart a Westeros fölötti uralomra, míg északon az Ifjú Farkas, Robb Stark kezdett háborúba, hogy megbosszulja apja halálát. ők és még egy eddig nem látott nép uralkodója, a címben szereplő királyok, akik véres háborúkat vívnak egymással. Eközben a Falnál az Éjjeli őrség tagjai, köztük Havas Jon, behatolnak az örök fagy birodalmába, hogy választ kapjanak néhány nyugtalanító kérdésre. Daenerys Targaryen kálváriája pedig nem ért véget Drogo halálával, sőt igazából most veszi igazán kezdetét a rá váró megpróbáltatások sora.

A technika ördöge sosem pihen, így kissé nehezen indult el a vetítés. Sőt van egy olyan érzésem, hogy a közvetlen nyitójelenetet átugorhattuk. Ugyanis a könyvben sokkal nagyobb jelentőséggel bír a vörös hullócsillag az égen, mint azt az első részekben láthattuk. Ha viszont nem történt technikai malőr, akkor a második évad nem olyan erős felütéssel veszi kezdetét, mint ahogyan azt a tavalyi szezon tette. Eleinte kicsit szaggatottnak tűnt a The North Remembers: ami nem is csoda, hiszen a számos cselekményszál mindegyikéből mutatni szeretne ezt-azt, mintegy emlékeztetőül, de az epizód vége felé nagyon szépen összeállt az a régi GoT-érzés. Hihetetlen feszes párbeszédeket adtak a készítők a szereplők szájába, külön kiemelném Lena Headey-t (Cerceit), aki szinte lubickolt a szerepében. Szinte másodpercek leforgása alatt képes az arrogáns királynőből dühödt fúriává, majd kétségbeesett nővé válni.

A narráció lényegesen eltér a könyvétől: néhol feszesebbre vannak húzva a szálak (mint például Theon esetében), de vannak események, ahol lassabban bontakoztatják ki a cselekményt, főleg olyankor amikor több szereplő is egy helyszínre koncentrálódik (Királyvár). S ha bár a The North Remembers nyitójelenetét nem találtam elég meggyőzőnek, a rész zárása kegyetlen és igen hatásos!

Ugyancsak meggyőző volt a vizuális effektekért felelős új csapat, a Pixomondo munkája: a tájak, a városok (Pyke, Sárkánykő, Királyvár), a sárkányok és a hatalmasra megnőtt rémfarkasok élethűen mutattak a képernyőn. Nem hiába, hiszen a cég olyan filmeken edződött, mint az Álomháború, a Percy Jackson és az Olimposziak, valamint a Super 8. Az első évad számítógépes trükkjeivel kapcsolatban sem volt okunk panaszra, hiszen ahhoz képest, hogy egy sorozattal van dolgunk, az előző cég, a Blue Bolt is kitett magáért, minden addigi sorozatélményt felülmúlt. Azonban az idei évadban egészestés filmeket megszégyenítő látványt tár a szemünk elé. A 2001-ben alapított Pixomondo egyébként idén A leleményes Hugo filmhez készített lélegzetelállító látványért kapott Oscar-díjat. A két részben számos gyönyörűen megkomponált felvétel látható, hol a fények és a színek, hol pedig a kameramozgás ad hozzá sokat az adott jelenethez. Mindez pedig Kramer Morgenthau operatőrnek köszönhető.

A régi szereplők mellett számos új karaktert is felvonultatott már az első két rész. A legfontosabb talán Stannis Baratheon, a néhai Robert király testvére, akit Stephen Dillane (Az órák, Artúr király) alakít. A könyvben szereplő karakter sokkal határozottabbnak tűnik, a Dillane általa megformált figurában több a kétely sikerét illetően. Az ő udvartartásában él Melisandre (Carice van Houten - Valkűr, Fekete könyv), a R'hllor nevű istenség vörös papnője. Az olvasatomban ő egy titokzatos, már-már misztifikált nőként rajzolódott ki, akiből sugárzik a szexualitás. Ezzel szemben a filmben merev és hideg a színésznő játéka. Ez lehet tudatos rendezői döntés persze, hiszen az hogy a tűz istenét szolgáló nő maga legyen a jégkirálynő, elég nonszensz ahhoz, hogy működjön. Egyelőre bizalommal állok vele szemben. Az, hogy Tengerjáró Davost Liam Cunningham (Éhség, Titánok harca) játssza kitűnő választás volt. Mind küllemre, mind játékban visszaadja a könyvbeli szerepet. Maximálisan megfelelt rajongói elvárásaimnak. A legnagyobb csavart talán Salladhor Saan személyével követték el az alkotók: a fehér szakállas agg kalóz helyett, egy középkorú fekete bőrű férfi lett belőle, akit Lucian Msamati (egy-egy sorozatban bukkant fel eddig csupán) kelt életre. Lazaságával, és humoros megjegyzésekkel tarkított szójárásával azonban hamar belopja magát az ember szívébe.

Északon két új fontosabb karakterrel ismerkedhetünk meg: Craster (Robert Pugh - Kapitány és katona, Robin Hood) és Szekfű (Hanna Murray - Skins). Craster a könyvben bemutatott férfit tökéletesen hozza, Szekfű pedig bár kevés szerephez jutott eddig, mégis jónak tűnik. A Lannister ház Alton (Kar Davies - csak néhány sorozatban szerepelt) karakterével növekedett, bár eddig nem derült ki, hogy azon kívül, hogy üzeneteket vigyen, lesz-e más szerepe is. Tyrion megkapta fegyverhordozóját Podrickot (Daniel Portman), és felbukkant Ser Dontos (Tony Way - A tetovált lány, Én, Pán Péter) és (a nekem kicsit túlságosan jóképű) Jaqen H'ghar (Tom Wlaschiha - Valkűr) is egy-egy nyúlfarknyi jelenetre. Ugyancsak a castingot dicséri Balon Greyjoy (Patrick Malahide - Sade márki játékai, A világ nem elég) és Yara,aki a könyvben Asha (Gemma Whelan - Gulliver utazásai), kiválasztása.

Kiemelkedő jelenetek

  • Kisujj és Cersei beszélgetése arról, hogy mi is jelenti a hatalmat
  • Theon hazatérése
  • Stannis és Melisandre szex-jelenetének allegorikus jelentése